top of page
Keresés

De mi is az a Fynbos?

Frissítve: 2023. febr. 1.


Fynbos – A virágkirályság


Nyugat-Fokföld hegyei, völgyei és partjai varázslatos kincseket rejtenek. Ez a relatíve ’kis’ terület ad otthont több ezer egzotikus növényfajtának, melyek jelentős része egyedül itt található meg a Földön. Ugyan a fokföldi flórabirodalom a világ hat flórabirodalma közül messze a legkisebb, mégis – szerintünk – a legizgalmasabb. Maga a Fynbos régió még egy ennél is jóval szűkebb és színesebb terület, a fokföldi flórabirodalmon belül, mely a Dél-afrikai Köztársaság nyugati partján fekvő Clanwilliamtől, a délkeleti Port Elizabeth városáig terjed. A látvány madártávlatból akár még megtévesztő is lehet, hiszen a fátlan, barnás tájra nézve nem gondolnánk, hogy a talajhoz közel milyen csodálatos és egyedi növényekre lelünk. A terület tudósok generációinak adott felfedezni valót egy életen keresztül. Még maga Charles Darwin is ámulattal tanulmányozta a Fynbos világát hosszú éveken keresztül.

Tanulmányozni való pedig akad bőven, hiszen a növényfajok száma szinte végtelen. Jól példa, hogy ameddig egész Európában nagyjából húsz fajta hanga van jelen, addig a Fynbosban 652-t számlálnak. Hozzátartozik az érdekességekhez, hogy az ezen a területen élő növények 70%-a sehol máshol a világon nem található meg. Mivel a területet az évmilliók során elkerülték a komolyabb átalakulással járó események (pl.: természeti katasztrófák, jégkorszakok), ezért a növényvilágnak volt ideje alkalmazkodni a hegyek változásához és apró lépésenként változni és fejlődni az idők során.

A dél-afrikai kézműves ginkultúrát alapvetően határozza meg a Fynbos világa, hiszen az itt készült italok nagy részének a karakterét szinte kizárólag olyan növények adják, melyek sehol máshol a világon nem találhatóak meg.


192 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page