Keresés

Fokföld & Flóra & Fynbos

Frissítve: 2021. febr. 22.


Fynbos – A virágkirályság


Nyugat-Fokföld hegyei, völgyei és partjai varázslatos kincseket rejtenek. Ez a relatíve ’kis’ terület ad otthont több ezer egzotikus növényfajnak, melyek jelentős része egyedül itt található meg a Földön. Ugyan a fokföldi flórabirodalom a világ hat flórabirodalma közül messze a legkisebb, mégis – szerintünk – a legizgalmasabb.


Maga a Fynbos régió még egy ennél is jóval szűkebb és színesebb terület, a Fokföldi Flórabirodalmon belül. A Dél-afrikai Köztársaság nyugati partján fekvő Clanwilliamtől, a délkeleti Port Elizabeth városáig terjed. A látvány madártávlatból akár még megtévesztő is lehet, hiszen a fátlan, barnás tájra nézve nem gondolnánk, hogy a talajhoz közel milyen csodálatos és egyedi növényekre lelünk. A terület felfedezése tudósok generációinak adott felfedezni valót egy életen keresztül. Még Charles Darwin is ámulattal tanulmányozta a Fynbos világát hosszú éveken keresztül.


Tanulmányozni való pedig akad bőven, hiszen a növényfajok száma szinte végtelen. Jól példa, hogy ameddig egész Európában nagyjából húsz fajta hanga van jelen, addig a Fynbosban 652-t számlálnak. Hozzátartozik az érdekességekhez, hogy az ezen a területen élő növények 70%-a sehol máshol a világon nem található meg. Mivel a területet az évmilliók során elkerülték a komolyabb átalakulással járó események (pl.: természeti katasztrófák, jégkorszakok), ezért a növényvilágnak volt ideje alkalmazkodni a hegyek változásához és apró lépésenként változni és fejlődni az idők során.


--


A Dél-afrikai kézműves gin kultúrát alapvetően határozza meg a Fynbos világa, hiszen az itt készült italok nagy részének a karakterét szinte kizárólag olyan növények adják, melyek sehol máshol a világon nem találhatóak meg.

Összehasonlításképpen, a Brit-szigeteken – amely területet gyakran a gin hazájaként emlegetik – messze nincs jelen annyi növényfaj, mint amennyi ezen a varázslatos Dél-afrikai területen terem.Talán a fent olvasottak alapján már jobban érthető, hogy miért ragadott magával egyből minket is a Dél-afrikai ginek világa. Ha a Fynbos világa az Ön érdeklődését is felkeltette, a webshopban megtalálja az italok széles választékát.


30 megtekintés0 hozzászólás